Over ons
Over ons

Over het
Joint Research Center Zeeland

3

onderwijsinstellingen

> 70

onderzoekers

15

labs

1

gezamenlijk instituut

>1000

studenten

4

makerspaces

Over ons

Het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in hartje Middelburg is een uniek onderzoeksinstituut. Het is in december 2022 geopend. Studenten en onderzoekers van het mbo, hbo en wo in Zeeland doen in de hypermoderne labs samen met het werkveld onderzoek naar belangrijke vraagstukken in de Zuidwestelijke Delta.

Een impuls voor technisch onderwijs

Met de ingebruikname van de hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten heeft de regio een grote stap gezet. Aan een lab zoals het JRCZ ontbrak het in Zeeland, constateerde een commissie van Jan Peter Balkenende in 2016. De oud-premier onderzocht in opdracht van het kabinet hoe Zeeland zich structureel economisch kan versterken. ‘Geef een impuls aan het technische onderwijs’, luidde een van zijn aanbevelingen in het rapport 'Zeeland in stroomversnelling'. Het JRCZ is daarvan een resultaat.

Het DNA van Zeeland

Het  JRCZ biedt alle faciliteiten voor onderzoek op het gebied van water, energie, voedsel en de biobased economy, belangrijke onderwerpen voor een deltagebied als Zeeland. Op deze thema’s staan we voor grote uitdagingen zoals verzilting, een dreigend tekort aan zoet water, de eiwittransitie en de ommezwaai naar duurzame energie.  

Innovaties

Het JRCZ met zijn hoogwaardige faciliteiten dient als een vliegwiel voor innovaties op deze thema’s. De oplossingen zijn belangrijk voor de Zuidwestelijke Delta en voor deltaregio’s wereldwijd. Het onderzoek en innovaties zorgen voor nieuwe kennis waarmee de regio tegelijkertijd aantrekkelijker wordt voor nieuwe kennisprofessionals, die op hun beurt zorgen voor nieuwe kennis en innovaties enzovoort.

Campus Zeeland

Het JRCZ is onderdeel van Campus Zeeland. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen en overheden in Zeeland. Deze krachtenbundeling moet zorgen voor een sterke koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit vergroot de innovatiekracht van Zeeland en zorgt voor een toekomstbestendige economie met veel jonge, enthousiaste bèta’s. 

Over ons

Onderzoek

Lees meer

Onderwijs

Lees meer

Samenwerken

Lees meer

Onderzoek

...

Water

Hoe zorgen we voor voldoende, kwalitatief goed water? Wij zoeken naar oplossingen.

...

Food

Hoe kunnen we innoveren in de foodketen? Wij onderzoeken het.

...

Energie

Welke mogelijkheden bieden delta's voor het opwekken van energie? Wij zien kansen.

...

Biobased economy

Hoe kunnen we onze ecologische footprint verkleinen? Wij onderzoeken dit.

Partners