Studenten bouwen samen
Delta Power-Lab
Gepubliceerd op 07 februari 2024
Studenten van HZ University of Applied Sciences en Scalda werken samen in het Delta Power-Lab in het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg aan een model getijdecentrale.
In het JRCZ stonden twee grote stalen vaten te wachten totdat ze met elkaar verbonden konden worden. Als onderdeel van het project Spelen met Stroom(ing) 2.0 hebben zes Scalda-studenten en vier HZ-studenten samengewerkt om de twee vaten in het Delta Power-Lab te verbinden.
De afgelopen maanden hebben de Scalda-studenten aan de werktuigbouwkundige realisatie gewerkt, terwijl vier Engineering studenten van HZ een motorwisselsysteem hebben ontworpen. Door het combineren van hun kennen en kunnen, zijn de twee stalen vaten aan elkaar verbonden en staat er een model getijdecentrale in ruimte RC0.21 in het JRCZ.
Onder leiding van het lectoraat Delta Power van HZ UAS, werken de mbo- en hbo-studenten samen in en aan het lab. “Het is écht een samenwerking,” zegt Bob Romboud, onderzoeker en één van de projectleiders. “De studenten denken en werken actief mee. We gieten bestaande techniek in een nieuwe vorm.”
Deze nieuwe vorm betreft getijdenturbines die binnen tien seconden kunnen veranderen naar pomp. Hiermee kun je water wegpompen voor waterveiligheid en/of opslag van elektriciteit, en ook water door de turbine laten stromen om juist elektriciteit op te wekken. “Zo’n systeem bestaat nog nergens,” vertelt HZ-student John Harthoorn. “Het klinkt heel simpel, maar het is heel uitdagend.”
Nu de twee vaten in het lab met elkaar verbonden zijn, is het project klaar voor de volgende fase. In februari gaan er opnieuw HZ- en Scalda-studenten aan de slag in het Delta Power-Lab om de model getijdecentrale aan te sluiten op elektriciteit. “Goed dat er samenwerking is tussen de scholen,” zegt HZ-student Coenraad de Feijter.
Welke mogelijkheden bieden delta's voor het opwekken van energie? Wij zien kansen.
Hoe kunnen we onze ecologische footprint verkleinen? Wij onderzoeken dit.